Чому важливо знати, як вибрати шоколад
Серед найсмачніших і найпопулярніших десертів у світі особливе місце займає шоколад, який відрізняється від інших солодощів завдяки своєму натуральному складу, неповторному смаку та аромату. Шоколад також відомий тим, що здатний підвищувати вироблення ендорфінів – гормонів щастя.
Наразі можна без проблем замовити молочний шоколад або чорний, або ж будь-який, але при цьому дуже важливо вміти вибрати натуральний, якісний та корисний продукт. Детальніше про те, як правильно вибрати шоколад, ми розповімо у нашій сьогоднішній статті.
Як правильно вибрати шоколад
Щоб зрозуміти, як правильно вибрати шоколад, потрібно звернути увагу на наступні речі:
- Склад шоколаду. Найважливіший пункт при покупці шоколаду – це подивитися на етикетці його склад. Тому необхідно заздалегідь вивчити, яким він має бути у різних видів шоколаду. Наприклад, у складі гіркого шоколаду повинні бути какао терте, какао-масло та цукор, у молочного шоколаду – все вище перераховане та сухе молоко, у білого шоколаду – какао-масло плюс молоко та цукор. Важливо пам’ятати, що нічого іншого у складі не може бути, якщо це натуральний шоколад. Під це правило не потрапляє плитковий шоколад із різними начинками.
- Вміст какао. Інший важливий пункт, крім складу, – кількість вмісту какао у шоколаді, що вимірюється у відсотках.
- Вид шоколаду. У сучасному світі видів шоколаду незліченна безліч, а шоколатьє Wander постійно експерементують, знаходять нові цікаві поєднання, а також створюють святкові колекції до кожного свята. При цьому, відрізняти між собою гіркий, молочний та десертний шоколад (напівгіркий) допоможе спеціальна класифікація. Гіркий шоколад є дієтичним, тому в його складі менше цукру, ніж в інших видах, а молоко використовують лише знежирене. Краще купувати той шоколад, у якому вміст какао більший за 60%. Шоколад, що містить терте какао в межах 40-55% називається темним і в ньому більше цукру. Вміст какао в молочному шоколаді має бути більше 25%, а сухого молока має міститися до 20%.
Як вибрати шоколад і чого не повинно міститись у його складі
Найчастіше при фальсифікації шоколаду деякі несумлінні виробники замінюють стандартні какао-продукти на аналоги, які коштують дешевше, а також можуть використовувати какао-порошок замість тертого, користуючись тим, що покупці часто не знають, що порошок отримують з «віджимок» після того, як віджали олію. Вартість шоколаду, у складі якого використаний какао-порошок, набагато менша за вартість натурального шоколаду.
Інший спосіб вибрати якісний шоколад – це переконатися, що склад продукту хороший, без рослинних жирів, якими замінюють дорогі компоненти. При виявленні у складі таких компонентів краще відмовитися від покупки. Також у шоколаді не повинні міститися соєві, пшеничні та інші схожі речовини рослинного походження, якщо навіть вони ніякої шкоди не завдають. Ці речовини можна розпізнати лише спробувавши продукт – зазвичай він починає прилипати до зубів.
Найшвидший спосіб визначення якості шоколаду – подивитися склад на наявність зайвих компонентів та співвідношення інгредієнтів, перевірити термін придатності (чи не минув він), потім оцінити візуально – поверхня повинна бути гладкою, блискучою та красивою, при розломі повинен чути характерний хрускіт, а також шоколад повинен приємно і повільно танути у роті.
Коментарі