Як економно користуватись тепловентилятором

25 листопада 2022, 18:00

Як економно користуватись тепловентилятором

У сьогоднішніх реаліях взимку без обігрівача буде важко на Полтавщині. А ще, якщо взяти до уваги необхідність постійно економити електроенергію, то потрібно розуміти, як вигідно користуватися приладом. 

Більшість моделей тепловентиляторів споживають 2 кВт за годину. При безперервній роботі за день вийде 48 кВт, а за місяць — 1500 кВт. Велетенська цифра. Проте для того, щоб підігрівати приміщення, не потрібна цілодобова робота приладу. Він має два режими: 1 кВт та 2 кВт. 

Щоб зекономити, потрібно спочатку вмикати максимальну потужність. За короткий проміжок часу повітря в приміщенні прогріється. Потім перемикати на мінімум та підтримувати комфортну температуру. Перед тим, як лягати спати, варто добре прогріти кімнату, ізолювати її, по можливості, та вимкнути пристрій. Якщо повітря швидко охолоджується, можна встановити регулятор на мінімальну потужність, і прилад буде час від часу вмикатися.

Що впливає на витрати електроенергії

Кількість спожитих Ватт залежить від таких моментів:

  • площі приміщення та температури в ньому;
  • загальних тепловтрат;
  • особливості конструкції приладу.

Кожна модель пристрою має обмеження розміру кімнати, яку здатний обігріти. Середнє значення — 20 м². Це зовсім не означає, що пристрій не може впоратися з більшою площею, але буде працювати довше, а значить — більше витрат. Навпаки, приміщення невелике — менше часу піде на його обігрів.

Коли рахуєте спожиту електроенергію, слід враховувати не площу кімнати, а її об’єм. Рекомендації з приводу роботи тепловентиляторів розраховані на приміщення з середньою висотою стелі 2,5-2,7 м. Тобто, на об’єм 50–53 м³. Якщо стеля вище чи нижче, об’єм відповідно менший чи більший.

Чим більше втрати тепла, тим швидше охолоджується квартира, а значить довше працюватиме прилад для підтримки температури.

Тепловтрати залежать від:

  • різниці температур зовні та всередині будинку;
  • ефективності утеплення стін, даху, перекриттів;
  • кількості та площі вікон;
  • наявності/відсутності протягів.

Тому слід потурбуватися про утеплення будинку та вікон, ліквідацію щілин. 

Зменшуємо витрати електроенергії

Для зменшення кількості витрачених кіловат необхідно:

  • розміщувати тепловентилятори якомога нижче, бо тепле повітря піднімається вгору;
  • забезпечити рівномірний розподіл тепла (щоб на його шляху не було перешкод);
  • зачиняти вікна та двері, щоб не було протягів;
  • слідкувати за вологістю повітря та не використовувати у надмірно вологих приміщеннях.

Для більш економної роботи можна придбати термостат. Він буде вимикати обігрівач, коли кімната прогріється до заданих показників. Обов’язково потрібно провітрювати приміщення, бо пристрій висушує повітря, що погано відбивається на самопочутті. Якщо дотримуватись описаних заходів, можна мінімізувати витрати навіть при підігріві у холодні місяці.

«Кременчук - Моє місто»
Поділитися:
Приєднуйтеся до нас:

Схожі новини

Всі новини

Коментарі